Bevezető:
Ez a kis iromány, a két hónapi élménybeszámolóm, Londoni iskolámról és az ott tanultakról fog szólni. Menet közben sikerült képeket készítenünk, ezeket is hozzátűzöm.

 

Elindultunk közösen Székelyudvarhelyről, úgymond három jövendőbeli osztálytársammal. Vásárhelyen szálltunk repülőgépre nagy izgalommal, hisz még senki sem próbálta.

 Rövid utazás után sikeresen megérkeztünk a London- Lutoni repülőtérre. Szorosan egymásra figyelve barangoltuk be a repülőtér egy kisebb részét, hogy megtaláljuk csomagjainkat majd eljussunk a kijárat melletti kávézóhoz, ahol mesterünkkel avagy tanárunkkal volt megbeszélve a találkozó. El is jött értünk, rövid bemutatkozással és célkitűzésekkel telt a szállásig tartó utazásunk. A lakásunk modern, felszerelt és szép környéken volt, egy Selborne Gardens nevű kertvárosban.

Első nap az építkezésen:
Körbejártuk az építkezést, ismerkedtünk a szerszámokkal, beszéltünk a munkának végzési értékeiről, szépségeiről, még a cégalapításról is. Igaz nem termeltünk azon a napon, viszont a fejünk térfogata nőtt annyi fontos információt kaptunk. Érdekesnek találtam, tanárunk gondolatmenetét és elismerésem, hogy az első nap már annyira érdekelté váltak témakörei számunkra, hogy szinte féltem attól, hogy abbahagyja beszédét.

Ehhez hasonlóan építettünk helyiség elválasztó falakat valamint háztetőt. Megtanultuk, hogyan készítsünk Kareszféle sablont a szarufák hajszálpontosra vágásához és gyakorlatban is alkalmaztuk azt.

 "Munka után édes a pihenés":
Szabadnapjainkban általában ha engedte az időjárás ha nem kimentünk valahova sétálni, vagy múzeumlátogatóba. Mesterünk külön városnézést szervezett egyik hétvégén ahol egész nap kedvünkre táthattuk a szánkat.

 

Volt közülünk ki felpörögve, fejkapkodva élvezte az utazást, viszont volt ki unalmasnak találta és el-el bóbiskolt.

A következő napokban:
Alaposan átbeszéltük milyen ciklusokat és hogyan fogunk lezárni. Kezdetben talán, ha jól emlékszem a tetőszerkezetet építettük közösen. Méretre vágtuk az úgy nevezett floor joists és noggings-okat. Megtanultuk mennyire fontos a precíz és pontos méretre vágása az elemeknek. Beillesztettük a helyükre, asztalos szorító segítségével ideiglenes tartást adtunk nekik majd behajtóval, timberlock ácsmunkára használt csavarral fogattuk pontosan az elemeket egymáshoz.
Napvégére büszkén néztük munkánk megérett gyümölcsét.

 

Az építés ellentétjével is foglalkoztunk a bontással. Sokszor elhangzott az egyik ismert közmondásunk "Többet ésszel mint erővel." A szokásos teaszüneteink mellé persze elkellett még egy kis pót pihenés ezeken a napokon.

Mivel minden munka nem volt végezhető egyszerre mind a négy diák számára, így volt mikor különbféle feladatokat kaptunk. A már megépített faszerkezetű falainkba hő és hangszigetelést raktunk, vizet, fűtést és gázt vezettünk be, ablakokat és ajtókat szereltünk be, cserepeztünk és még sok mást.

Megismertük a gyorséttermek legnépszerűbb kínálatát a Fish and Chips-et. (Nagyon ízlett)

Végűl szeretném megköszönni a sok kitartó munkát és időt amit ránk fordított szeretett tanárunk. Életünk felejthetetlen és valódi tanulással töltött két hónapja mindannyiunk számára.

Köszönjük: Jakab Arnold, Bálint Zoltán, Gál Arnold és Ilyés Tamás.

Sikerélmények

Minden közel 2 hónapja kezdődött mikor jelentkeztünk, hogy tanuljunk és fejlődjünk, mind a munkában, mind az életben.


Kezdetben a mesterünk ismertette céljait és célkitűzéseit a 2 hónapra vonatkozóan, és azon is túl. Ezek után jött a bevezetés az építkezésbe. Először megtanultuk azt, ami az angoloknál jellemző az építkezésben s emellett pár fontos dolgot a továbbiakban is. Itt szó került a szervezési osztályokról  ami a cég megállapításánál és fenntartásánál fontos, és hogy hogyan szervezzük a feladatokat.

Kezdetben födém szerkesztésével foglalkoztunk és itt megláttuk, hogy kell jól elkészíteni és jól megfigyelhettük, hogyan nem szabad csinálni dolgokat ezáltal főként az igényességre tértunk ki, hisz a többi elárulja önmagát. Ezekután bontottunk, káosz kezelést tanultunk es alkalmaztuk

Meg közben tanultunk a cseréről is, ezen belül 4 fajtájáról
 1. Az adott terméket nem adod át vagy az adott feladatot nem végzed el.
2.  Mikor csak részlegesen teljesíted a csere rád eső részét, félbe szelve vagy hibásan.
3. Amikor a csere mindkét fél részére kielégítő, viszont csak erről van szó.
4. Amikor a terméken felül még kis figyelmességgel gondoskodsz a másik fél elégedettségéről.
Közben volt csövezés, fűtés, meg vízvezetékek lerakása, gipszkartonozás, ajtóablakozás, üvegezés. Eközben volt 2 fal amit meg kellett csinálni.
 2 csapatnak volt ez kiadva. Itt gyakorlatban is láthattuk hogy milyen amikor a csapattagok kommunikálnak egymással és megosszák maguk közt a munkát. A mi csapatunk 2x hosszabb falat húzott fel, mint a másik, mivel a sok kapkodás a kárukra vált. Mi szervezéssel könnyebben es gyorsabban is haladtunk.
 A továbbiakban volt lehetőségünk arra is, hogy magunk szervezzük meg a napi feladatsort amit végre kell hajtani. Befejeztünk egy tető cserepezését, ami tökéletesre is sikerült.

Ekkor jött a tető készitése, tetőtér tervezése, és igényes elkészítése.

Azután az egyenes tető javítása következett, majd másik 2 tető elkészitése, ahol kitanultuk a tető víz zározásának  lépéseit.